Je 'm apelle une baguette! - Reisverslag uit Ouagadougou, Burkina Faso van krekinghana - WaarBenJij.nu Je 'm apelle une baguette! - Reisverslag uit Ouagadougou, Burkina Faso van krekinghana - WaarBenJij.nu

Je 'm apelle une baguette!

Door: Roy en Elske

Blijf op de hoogte en volg

30 Januari 2009 | Burkina Faso, Ouagadougou

Nadat we ons vorige verhaaltje vlak voor een van de vele stroomstoringen op de site hadden gezet zijn we vertrokken naar Bolgatanga. Dit stadje licht zo'n 30 kilometer van de grens en het leek ons een mooie plek om de nacht door te brengen voordat we ons in het burkinese zouden wagen. Het enige wisselbureautje in de stad bleek geen CFA's(seefahs) meer te hebben en de banken waren gesloten vanwege het weekend. Dan zouden we onze cedis wel even in burkina wisselen dachten we..

De volgende dag waren we in een dappere bui, dus besloten we om in het grensstadje Paga eerst maar eens een krokodil bij z'n staart te pakken. Ons slachtoffer werd speciaal voor ons gewekt, een (levende)kip voor z'n snuit gehangen en toen kwam 'ie langzaam het land op gesjokt. Deze krokodillen zijn heilig, daarom vallen ze nooit iemand aan. Je kunt zelfs met ze praten! Nadat wij onze touristenkiekjes op zak hadden konden we echt richting de grens. En route a Burkina Faso!
Aan de andere kant van de grens overnachtten we in Po, wat niet echt een speciaal stadje is.

Hoe noordelijker je komt, hoe armer de mensen lijken te worden trouwens. Vanaf halverwege Ghana leeft de bevolking buiten de steden in lemen hutjes. En meer naar het noorden wordt het belangrijkste vervoersmiddel een ezelkar of een fiets . In Burkina Faso zijn er ook veel minder trotro's. En het vervoer is een stuk duurder. Wij denken dat dit is omdat de plaatselijke bevolking het toch niet kan betalen. Volgens onze o zo betrouwbare bronnen leeft meer dan 50% van de Burkinabe's op minder dan 1$ per dag.

Na onze eerste nacht in Burkina vertrokken we in een overvolle trotro en met twee motoren en het trotrohulpje op het dak naar Ouagadougou.
In Ouagadougou heeft iedereen een brommer of een fiets. Dankzij de fransen hebben ze er ook lekker(stok) brood en een goede supermarkt. Voor de rest ondervonden we vooral dat je er onmogelijk cedi's in kunt wisselen. We zijn op elke denkbare plek geweest, maar geen Burkinabe wil cedis(tenzij natuurlijk tegen een belachelijk koers). En als je een hele kip besteld dan krijg je ook een hele kip. Compleet met tenen, nagels nagels en kop. Dr zat echter verdacht wijnig vlees aan..
Het is hier trouwens ook een stuk kouder 's nachts en 's ochtends. En een stuk droger overdag. Eindelijk kunnen we onze smeersels gebruiken!

Maargoed..
Dinsdag gingen we op pad naar Bobo-Dioulasso, de op 1 na grootste stad in Burkina. Dit bleek een erg leuke stad te zijn, die toch een beetje dorpsachtig aandoet. Het is een beetje een combi van een afrikaanse en een arabische stad. Wij zijn het oudste stadsdeel, toepasselijk 'vieux quartier' genaamd, in geweest. De bewoners zijn animister en offeren en zo nu en dan nog lustig op los. En ze brouwen er bier van gierst, wat erg ehm apart smaakt. Ook hebben we de heilige vissen gezien, een stel grote dikke vissen in een hoog vervuild stroompje. We hebben ook nog een beetje op de markt rond gesjokt maar dat was niet echt bijzonder.

Voor de volgende dag huurden we 2 brommertjes om een 'cristal clear bathing area' te bezoeken. Eerst reden we een aantal keer de verkeerde kant op, maar toen we eenmaal de goede weg te pakken haddan was het bos waar de badplek zou zijn zo gevonden. Een beetje verhit van het rijden in de volle zon verheugden we ons op een frisse duik. Van de cristal clear bathing area hebben we echter nog steeds niets vernomen. Wel was er een mooi groen subtropisch bos met 2 riviertjes.

De volgende ochtend vertrokken we uit Bobo-Dioulasso, waar ze trouwens ook leuke slaapplekken hebben. We slieppen er namelijk in een door een franse en een burkinabe gerunde tent, gebouwd van plaatselijke materialen en met lekker eten.
Maargoed, de reis ging verder naar Banfora, een klein stadje in het zuid-westen van Burkina Faso. In Banfora werden we overvallen door vrachtwagenladingen aan gidsen die ons allemaal de omgeving wilden laten zien en ons met alles wilden helpen. Wij wilden vooral een goedkoop hotel, liefst zonder al te veel bemoeienis van een gids. Uiteindelijk vonden we (toch)met behulp van een gids een slaapplaats die we goedkoop genoeg vonden. We sliepen op een soort verlaten industrieterreintje, met een paar kamers onder een oude watertoren. Het was er erg gezellig dankzij de schapen, geiten, kalkoenen en 'savonds -of overdag- hangjongeren. De dagen hierna hebben we rond Banfora de mooie natuur uitgechecked. We zijn op drie verrotte fietsen naar een meer met nijlpaarden gefietst, waardoor we de volgende dag blauwe en beblaarde billen hadden. We hebben gedouched onder een mooie -en grote!- waterval (zie foto's). En we hebben de piques de Sindou beklommen (erg mooi, zie foto's) Voor deze dingen was meestal een gids nodig. Gidsen zijn niet onze beste vrienden geworden, daarvoor liegen ze te veel. Toch hebben we (dankzij de gidsen) veel mooie dingen gezien.

Van Banfora gingen we naar Gorom-Gorom met een tussenstopje in Ouagadougou. Gorom-Gorom ligt in het noordelijkste puntje van Burkina, midden in de Sahel. Het was er dan ook hels warm. In Gorom-Gorom sliepen we in een lemen hutje. Het hutje was van een jonge jongen die erg behulpzaam was en ons met alles wilde helpen. Via hem hebben we uiteindelijk 4 drommedarissen en een gids (die overigens wel erg aardig was) gehuurd om de nacht door te brengen op een partij zandduinen 12km van Gorom. Na een mooie, oncomfortabele tocht kwamen we aan op onze slaapplek, waar het uitzicht (en de zonsondergang) allemagtahg pragtahg was. We aten met z'n drieen spaghetti uit een grote schaal, natuurlijk met onze handen. En we sliepen onder de sterrenhemel "als echte afrikanen" ,bibberend en houterig. De volgende dag liepen we (alweer) met blarn op onze billen over de markt van Gorom-Gorom.(Op de drommedarissen zagen we plotseling in waarom men het wiel heeft uitgevonden) De markt is een soort combi van een Arabische en Afrikaanse markt. Naast de "normale" markt is er ook een dieren markt waar ze schapen, geiten, koeien, ezels en kamelen verkopen. Het was een leuke markt om gezien te hebben.
Na de markt namen we de bus terug naar Ouagadougou. We zullen deze bus even beschrijven. We zaten op een bank die mat touwen aan de bank ervoor was vastgeknoopt. Het dak was op drie plaatsen gestut en als je langs de stutten naar beneden keek zag je de weg. Er was een grote plank op de grond gespijkerd om de rest van de gaten dicht te maken en de deur werd met een touwtje dicht gehouden. Om een niet al te negatief beeld te scheppen: veel voertuigen zijn er zo slecht aan toe en zeker in het noorden is het belangrijkste vervoersmiddel een ezelkar. Toch gaat het land een beetje vooruit. Veel wegen zijn bijvoorbeeld een stuk beter dan in de tijd dat onze gids werd geschreven. Er zijn inmiddels ook meer busbedrijven met moderne, veilige bussen die vaak voor dezelfde prijs rijden.
(het internet is hier trouwens ook helemaal niet zo slecht)
Maargoed, dat maakte onze lange busrit met blaren op de billen er in elk geval niet veel beter op. Gelukkig hadden we in Ouagadougou de mazzel dat de bus vlakbij het hotel waar we wilden slapen stopte, en dat het hotel ook nog plek had. We hebben onze eindbestemming in Burkina bereikt. Nog even een paar dagen chillen in Ouagadougou en dan op naar Benin!
Het met z'n drieen reizen was trouwens erg gezellig en leuk, vooral als emil frans ging praten. En het frans praten ging ook beter dan verwacht. Soms lastig dat je niet precies kunt zeggen wat je wilt maar ons frans is goed genoeg om onszelf te kunnen redden, dus das mooi!

Salut!

• 30 Januari 2009 - 19:23

Robbie:

Hallo Elske en Roy, Mooi dat we weer bij zijn. Het ene afrika lijkt nog afrikaanser dan het andere afrika. Incroyable!
    Leuk te lezen hoe anders het in Burkina is. De plaatjes spreken boekdelen. Bij het maken van de medicijndoos is niet gedacht aan 'vesicules sur les fesses', wat toch eigenlijk loogisch is, toch? Geniet verder, (een overbodige aanmoediging geloof ik), et une embrasse pour tous, pour Emil aussi, qui aussi a l'air tres heureux.

• 30 Januari 2009 - 21:19

Evert:

Hey Elske en Roy!

leuke verhalen allemaal hoor!!
    en de foto´s zien er ook al zo heerlijk uit!! genieten geblazen daro! have fun nog!

bye! evert

ps. hier gaat alles z´n gang, beetje school, beetje voetbal...

en feyenoord staat een punt of 5 boven de degradatie streep... (zonder dolle)
    té kut

• 31 Januari 2009 - 03:53

Sjoerd:

klinkt echt super vet! over fietsen gesproken, wij hebben hier als echte hollanders ook een fiets gekocht;) haha mooi ook maar daarover meer in een nieuw berichtje over paar daagjes ofzo
    jullie weer klinkt wel goed, dat slaat hier echt nergens op, zuid australie kampt met grote bosbranden, hier (cairns) regent het al 24 uur aan een stuk door, wind van 110 km/u, lekker nederlands dus...
    veel plezier in inmiddels de laatste maand van jullie reis!

• 31 Januari 2009 - 10:20

Wieke:

Wat een verhalen en mooie foto's. Wat zal het straks wennen zijn, terug in Nederland. Gelukkig dat jullie Frans bruikbaar is voor meer dan alleen om je examen te halen. Leuk dat het reizen met z'n drieen zo goed gaat. Kumlan zal blij zijn om de foto's van Burkina te zien. Hij was erg nieuwsgierig. Jullie hebben toch inmiddels wel een inheems blarenmiddel? Je billen vol met blarenpleisters lijkt me geen optie. Veel reisgenoegen voor de komende tijd en zorg dat je er in Togo armoedig genoeg uitziet.

• 31 Januari 2009 - 10:55

Kyra:

Woow klinkt echt super vet! Jullie doen en zien echt super veel, echt gaaf! :D
    En super mooie foto's, krijg klein beetje een beeld hoe t daar is. En fijn dat ze eindelijk lekker brooed hebben ;) haha Heel veel plezier! En op naar Benin!

• 31 Januari 2009 - 21:03

Keechy:

eey, jeeej weer een re bericht!:) leuk verhaal en foto's!:D echt supercool dat jullie hebben gedoucht onder die waterval:P en nu kan je tenminste ook zeggen dat je in de sahel bent geweest, klinkt lekker:P jullie zien er ook al uit als echte afrikanen zo om de pan met spaghetti:P nou ben natuurlijk alweer benieuwd naar jullie volgende verhaal over benin, en misschien togo? weet niet wanneer jullie weer kunnen internetten:P

xx keechy

• 31 Januari 2009 - 21:06

Nog Een Keer Keechy:

trouwens: ook echt supervet (en eng) die top die jullie hebben beklommen? en blijft emil eigenlijk nog bij jullie door benin en togo, of gaat hij terug naar 'huis'?

• 01 Februari 2009 - 11:17

Sofia:

djeeee ik geloof bijna niet dat jullie het zijn, spaghetti etende, dromedaris temmende, baywachtwatervallende afrikanen!!

Jullie zijn een mooie drie-eenheid.

Drie dikke zoenen op je bruine toet

• 02 Februari 2009 - 20:03

Tijmen:

hee allemaal zal ik maar zeggen, wat een hoop mensen ontmoet!
    Eindelijk alle verhalen gelezen
    Wat een vette verhalen! Als jullie thuis zijn wil ik graag uithoren. Foto's, video echt super. Al die bijzonder ervaringen. Al krijg ik soms ook het idee dat sommige dingen wat westers aandoen. Dat zal vast ook niet verkeerd zijn, af en toe wat vertrouwts. Die bussen ook, met gaten, onbetrouwbare gidsen, ziektes, olifanten op 10 meter, blij mensen om soms bijna niets. geweldig. Blijf verhalen en foto's posten!

Nog wat Nederlandse dingen:
    feyenoord is de streep inmiddels tot op 2 punten genaderd.
    Concordia 1 staat laatste met 6 punten uit 11 wedstrijden, de trainer is maar weggegaan en alles wordt afgelast.

Nog een geweldige laatste maand, geniet er van en kijk wat uit in die gevaarlijke landen?

Laters flaters

Tiemen

• 03 Februari 2009 - 16:27

Madelon:

Het zijn weer prachtige verhalen die jullie aan den lijve meemaken.
    En... ik kan natuurlijk niet achterblijven, ADO staat nu slechts 1 puntje achter Feyenoord en Sparta (jaja, de Rotterdamse clubs hebben allebei evenveel punten!)

Is voetbal trouwens in Burkina Faso populair?

Veel plezier met het vervolg van jullie reis.