snow is a killer - Reisverslag uit Cotonou, Benin van krekinghana - WaarBenJij.nu snow is a killer - Reisverslag uit Cotonou, Benin van krekinghana - WaarBenJij.nu

snow is a killer

Door: Roy en Elske

Blijf op de hoogte en volg

06 Februari 2009 | Benin, Cotonou

Na Ons vorige verhaaltje hebben we onszelf even op de chillstand gezet, wazt inhield dat we 3 dagen geen moer meer hebben uitgevoerd. Behalve dan een bezoekje aan de Burkinese bioscoop, dat leek ons nog net tranquil genoeg. We hadden de keuze uit een Afrikaanse film en American Pie. Omdat deze laatste film op een gunstiger tijdstip draaide besloten we daar maar heen te gaan. Voor de ouwetjes onder jullie, American pie is een hele flauwe film, met veel seksgrappen en bloot, eigenlijk helemaal niet onze film. Maar omdat hier in afrika alles anders is bleek dit de perfecte film voor een avondje uitzonderlijk vermaak!
De film begon om half 7, evenals de kaartverkoop. Even leek het een rustig avondje te worden, maar binnen de kortste keren was de zaal gevuld met gillende, schreeuwende Afrikanen. Een aantal hadden zelfs fluitjes mee gebracht. Ze bliezen en schreeuwden hun longen uit hun lijf bij elk vrouwelijk bloot. En op elk ander moment. Vooraan stond een groepje te springen en te zwaaien, en rechts en links van ons bulderden de spreekkoren. Gelukkig hoef je bij american pie niet te horen wat er gezegd wordt om de film te begrijpen. We hebben er namelijk echt niets van verstaan, en dat had niets met ons beperkte frans te maken.
Op maandag lieten we met pijn in ons hart Emil op de Hotelkamer achter. En gingen wij om 4 uur 's ochtends op weg naar ons busstation. Toen we er -zoals een goede hollander betaamt- een half uur van te voren aankwamen zagen we een klein busje in goede staat staan. Dit gaf ons hoop. Toen we echter -zoals een echte afrikaan betaamt- twee uur te laat vertrokken bleek het gewoon een trotro met een goede motor te zijn. We zaten er dus met z'n 19 en in. 4 op elke rij, 3 voorin. 4 paar schouders op een rij past niet, dus moestten er telkens 2 naar voren leunen. Omdat we geen keus hadden maar wel ballen gingen we dapper en ietwat chagerijnig een 17 uur durende reis tegemoet. Roy's diarree-problemen maakten het er nog feestelijker op. Hij heeft 2 keer in de berm gepoept. Gelukkig zat de trotro vol aardige mannen, waarvan de meeste ook nog engels spraken omadat ze uit Nigeria komen. Voor ons zat een Man uit Cameroen die erg geinteresseerd was in onze cultuur.
Hier volgt een kort fragment uit een van onze gesprekken:
Man: Holland is a good country, but I can not go there because if the ice falls I don't know when it falls, and snow is a killer.
Roy: But here in afrika it's the same, if you walk underneath a mango tree and a mango falls down it can kill you too.
(hele troto schud van het lachen)
Elske: And there are goats and donkeys and chicken on the road;
Toen we even later bijna een geit aanreden ging het dak er af.
Verder kon onze vriend niet geloven dat vrouwen in europa niet te koop zijn en dat een man ook kan koken. Ook was hij er van overtuigd dat alle blanken slimmer wijn dan afrikanen, omdat afrikaanse hersenen door de zon zijn aangetast. Gelukkig was lang niet iedereen het met z'n soms wat idiote ideeen eens.
Gebroken stapten we om half een uit de trotro om met een Zemi-John(motortaxi) naar een goedkoop hotel te worden gebracht.
Na 1 dag gerelaxed te hebben vonden we het tijd om weer eens de tourist uit te hangen. Dus gingen we naar Abomey, de vroegere hoofdstad van het dahomey rijk. Wij -echte museum freaks, NOT- gingen naar het historisch museum. In Abomey zijn 12 paleizen, omdat elke koning een eigen paleis wilde. Het museum bevind zich in 2 van deze paleizen. Opzich was het wel interressant maar niet echt heel bijzonder. Dit kan aan onze liefde voor musea liggen. In ieder geval waren die Dahomey koningen een bloeddorstig stel, als hun soldaten niet met twee vijandhoofden terugkeerden zwaaide er wat.
Inmiddels zijn we in Cotonou aangeland, eigenlijk gister. Cotonou is eigenlijk een ontzettend onboeiende stad, maar ze hebben er banken en internet, dus voor ons was het wel even handig. Vanochtend hebben we een stiltvillage bezocht hier in de buurt. Dat is een dorpje, nog redelijk groot, volledig gebouwd op "stelten" in het water. Dat was wel erg mooi om te zien (foto's volgen nog, ooit). We hadden natuurlijk wel weer ruzie met de gids, maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend geraakt.
Benin is opzich een leuk land. Over het algemeen lijken de mensen wat minder pushy dan in Burkina, al is dit op de toeristische plekken en in de grote steden wel weer erger. Maar de meeste verkopers gaan iig weg als je "non merci" zegt. Ze hebben hier nauwelijks gewone taxi's maar heel veel zemi Johns (motor taxi's), waardoor er nog meer motoren op de weg zijn en nog minder auto's. Verder is het hier veel vochtiger dan in Burkina. Hoewel het daar warmer was is het hier een stuk minder aangenaam. We zweten nu dan ook peentjes in een internetcafe zonder ventilator of airco.
dag vriendjes en vriendinnetjes (en pappa's en mamma's en alle andere familie en vage kennissen en collega's etc.) dit was het dan alweer, tot de volgende keer maar weer!

• 06 Februari 2009 - 13:11

Wieke:

Al weer een geweldig artikel. Ik zat gelukkig alleen in mijn werkkamer, want ik kreeg een lachbui toen ik het filmpje van jullie verslag in mijn hoofd afspeelde.
    Veel plezier nog

• 06 Februari 2009 - 13:21

heej mam, je hebt helemaal nog niet het hele bericht gelezen hoor! we waren nog niet klaar ;)

• 06 Februari 2009 - 14:28

Hallo Elske en Roy,
    en Wieke ook een beetje,
    Zo zie je maar weer, het wordt pas echt leuk als het ook tegenzit, al kan ik me vrolijk lachen in een volle trotro met diaree nog niet helemaal voor stellen, wel kan ik twee zwarte oplossingen bedenken: een handje norit of een plaatselijke voodoo-man,
    Groet en geniet ... de tijd gaat door!!!

• 06 Februari 2009 - 14:53

Dana:

Als jullie iedereen aan het schudden krijgen à la Roy gaat het vast goed met jullie :p. Veel plezier nog met de rest van jullie reis!!

Liefs,

Dana

• 06 Februari 2009 - 14:59

Loes:

Hmmm, ik heb toch liever sneeuw dan een mango op mijn kop denk ik...

• 07 Februari 2009 - 09:42

Anna:

prachtig verhaal, zeeroverventvrinden! Ik hoop dat jullie nog veel van dit soort dingen mee gaan maken!

Dikke knuffels

• 08 Februari 2009 - 13:16

Keechy:

eey franssprekende beninesen!

haha al die vlaggen lijken echt op elkaar van die drie landen als je dat zo hiernaarst ziet:P rood geel groen is echt het afrikaanse rood wit blauw:P maar verder leuke trotro reis gehad zo te horen (NOT)zijn die motor taxi's chiller? nou echt zuppaah veel plezier in TOGO!

xx keechy

• 08 Februari 2009 - 19:51

Nina:

Heerlijke grandioze halve afrikanen! Dat klinkt weer helemaal súúper! Met jullie praatjes, verhalen hebben jullie wel, avonturen te over, en wij missen jullie steeds miner (NOT) *gniffel* ben benieuwd of jullie voor de volgende keer weer iets kunnen verzinnen om dat jaloezie-achtige gevoel op te roepen.. ja toggg! enjoy enjoy enjoy enjoy!! (maar ja dat weten jullie stiekem zelûff ook wel *dûh*) zoentjes!

• 10 Februari 2009 - 03:25

Sjoerd:

haha die reactie van rob, het wordt pas leuk wanneer het ook tegenzit:P zeer toepasselijk voor mij nu :)
    binnekort een uitgebreider verslag van australische tegenslagen, hier even kort op een rij:
    zuid australie heeft de ergste bosbranden OOIT (tot nu toe 140 doden, gaat inmiddels richting de 200 wordt geschat.
    noord australie (zit ik) kampt met de erste overstromingen in ten minste 60 jaar, we zitten al een 10 dagen (of zoiets, ik ben de tel kwijt) in een dorp met 110 inwonders (en das weinig ja, er is hier geen ene reet te doen) en bovenal: onze auto is inmiddels stuk, en aangezien alle wegen overstroomd zijn (er staat tot 20 meter (ja, verticaal) water op sommige bruggen, erg veel dus!) kunnen we de benodigde onderdelen niet naar een grotere stad krijgen waardoor we op een soort eilandje met een kapotte auto zitten:p cheers!:P
    jullie reis zit er al wel zo ongeveer bijna op of niet? nog geen 3 weekjes? och, komt dicht bij mijne, nog slechts 4 weekjes... zie jullie dan!

• 10 Februari 2009 - 15:17

Hola Elske en Roy,
    Hoorde net op TV5 de "Malaria Blues" door Jimmi Hope (zeg Jimmie Op) uit Togo. Prachtig, en of je Big Blind Boy Jeffersen en de oude Hooker zelf hoort. Treurig en prachtig tegelijk, by the way Sjoerd, misschien zingt ie het wel voor jou, om je toch even een hart onder de riem te steken.
    Reisze, wij blijven binnen want t weer is pet.

• 11 Februari 2009 - 20:20

Hoi Roy,
    Je vroeg hoe hij uitzag?
    Tja, ik zou zeggen klassiek, un grand Togo-ien, avec une tete comme ca et une guitare (acoustic) tout en blue claire, je kunt m niet missen.

• 13 Februari 2009 - 11:04

Ikke:

dude waar blijft dat volgende verhaal? zelfs ik heb wat geschreven na 2 kutweken in greenvale haha kan gebeuren vanavond uit en hopen dat de weg morgen open is

• 15 Februari 2009 - 17:50

Evert:

he jongelui!
    op welke datum komen jullie precies terug?
    of kan iemand anders dat vertellen?
    doeidoei!
    evert

• 15 Februari 2009 - 19:40

Jaha Evert,
    dat staat bij ons op de keukendeur: de grote zilveren vogel vliegt 1 maart: vlucht AT 852 (air maroc) van Casablanca naar Schiphol,
    maar wat ben je zo ijverig aan het plannen, je vergeet toch je eind-klus niet? Voetbal ze.

• 17 Februari 2009 - 11:29

Evert:

wow! 1 maart al!
    geniet van de laatste weekjes!!

ja dit soort data zijn heel belangrijk natuurlijk, misschien kom ik jullie wel ophalen in de auto!!!:d

eind klus? doel je daarmee op het eindexamen? dat vormt namelijk geen enkel probleem, ik heb nog nooit zo'n rustig jaar gehad!:d

oftwel lui: hier gaat alles goed, lekker rustig, al heb ik wel net een heel leuk gala achter de rug!

geniet nog even!
    doei!